Bahan :
- 1 kg kerang (rebus dan ambil isinya)
- 1 biji kelapa (2 cawan santan pekat)
- 2 s/b kerisik
- daun limau purut
- daun kunyit
- garam
- gula
- minyak
Bahan yang dihaluskan :
- 20 tangkai cabai kering
- 10 biji bawang merah
- 3 butir bawang putih
- 3 batang serai
- 3 sm lengkuas
- 3 sm halia
- 2 sm kunyit
Cara Membuat :
- Panaskan minyak dan tumiskan bahan yang sudah dihaluskan sehingga mengluarkan minyak
- Masukkan santan, kerisek, daun limau dan daun kunyit.
- Kacau sekali sekala dan biarkan sampai naik minyak dan pekat dan agak kering.
- Masukkan isi kerang. Rasakan garam dan masukkan sedikit gula.
- Masakkan sebentar dan biarkan sampai naik minyak . Jangan terlalu lama nanti kerang akan liat.Angkat.
- Hidangkan bersama hidangannya lainnya.
Tidak ada komentar:
Posting Komentar